Η ΟΜΑΔΑ
Μανόλης
Λαδουκάκης
Επιστημονικά Υπεύθυνος
Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας
Ο Μανόλης Λαδουκάκης σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε το μεταπτυχιακό του τίτλο από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στη Θαλάσσια Βιολογία.
Είναι διδάκτορας του ίδιου Τμήματος. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Centre for the Study of Evolution, στο Πανεπιστήμιο του Sussex, UK ως υπότροφος Marie Curie.
Δίδαξε ως λέκτορας για ένα χρόνο στο School of Life Sciences, University of Sussex, UK. Το 2007 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο υπηρετεί σήμερα ως Αναπληρωτής Καθηγητής.
Το 2015 δούλεψε στο Department of Ecology and Evolutionary Biology, Brown University, RI, USA ως υπότροφος Fulbright. Διδάσκει τα μαθήματα «Εξέλιξη» και «Μοριακή Εξέλιξη» στο Τμήμα Βιολογίας και συμμετέχει σε άλλα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην εξέλιξη της κληρονόμησης και του ανασυνδυασμού του μιτοχονδριακού DNA, στη συνεξέλιξη του πυρηνικού με το μιτοχονδριακό DNA και στη μελέτη της ετεροπλασμίας του mtDNA. Επίσης ασχολείται με τους παράγοντες που καθορίζουν τη δομή των μικροβιακών κοινοτήτων.
Επιπλέον ασχολείται με την επέκταση της εξελικτικής θεωρίας σε άλλα εξελίξιμα συστήματα πέρα από τους οργανισμούς, όπως είναι οι μικροβιακές κοινότητες (σε συνεργασία με Οικολόγους) και οι γλώσσες (σε συνεργασία με Γλωσσολόγους).
Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως τα Molecular Biology and Evolution, PLoS Biology, Trends in Ecology and Evolution, Molecular Ecology και άλλα. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα.
Γιώργος Κουμουνδούρος
Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας
O Γιώργος Κουμουνδούρος είναι Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας (http://www.biology.uoc.gr), του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 2011.
Έχει Πτυχίο Βιολογίας (1991), Μεταπτυχιακό (1993) και Διδακτορικό στη Θαλάσσια Βιολογία (1998). Έχει εργαστεί ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1999-2003), και ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2003-2011).
Διδάσκει επί σειρά ετών Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Μαθήματα με αντικείμενο την Ιχθυολογία, τη Ζωολογία, τη Θαλάσσια Βιολογία, τη Διαχείριση Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και τις Υδατοκαλλιέργειες.
Το δημοσιευμένο Ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 160 Επιστημονικές Εργασίες (> 80 από αυτές σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά με Κριτές, (>5270 citations, Η-Index=38, Google-Scholar).
Επικεντρώνεται κυρίως στην επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη, δομή και λειτουργία των ιχθύων, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των εκτρεφόμενων ψαριών. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών και Εθνικών Ερευνητικών Προγραμμάτων, με ενεργές συνεργασίες με εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αντώνης Μακρυγιαννάκης
MD, PhD
Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας
Ο καθηγητής Α. Μακρυγιαννάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και φαρμακολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έλαβε την ειδικότητά του στην ανθρώπινη αναπαραγωγή στο University of Pennsylvania, Division of Human Reproduction, Department of Obstetrics and Gynecology, Philadelphia,USA και στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, Department of Reproductive Surgery & Medicine, Imperial College School of Medicine, Hammersmith Hospital, London, UK.
Σήμερα είναι Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Διευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διεξάγει βασική και κλινική έρευνα κυρίως στους μηχανισμούς εμφύτευσης και υποδοχής του ενδομητρίου, που αφορούν την αναπαραγωγική ανοσολογία και τους δείκτες υποδοχής.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στο ρόλο της CRH στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Κύριο επίτευγμά του ήταν η περιγραφή του μηχανισμού με τον οποίο η CRH της τροφοβλάστης και των δεκαδικών κυττάρων ανοσοτροποποιεί την τοπική Τ-κυτταρική ανοσία της μητέρας, διευκολύνοντας την εμφύτευση.
Από την έρευνα αυτή προέκυψε μεγάλος όγκος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης (>5), μεταξύ των οποίων ( Nature Immunology, New England journal of medicine), καθώς και προσκεκλημένες ανασκοπήσεις σε περιοδικά υψηλής πρόσβασης.
H συνολική επιστημονική του δραστηριότητα έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε 186 δημοσιεύσεις με 7676 αναφορές (Scopus) και H-index: 45, σε 8 βιβλία και 16 κεφάλαια. Η ευρεία αναγνώρισή του είχε ως αποτέλεσμα να είναι κριτής σε περισσότερα από 15 επιστημονικά περιοδικά και να λάβει περισσότερα από 10 εθνικά και διεθνή βραβεία. Επιπλέον, έχει υπάρξει προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερα από 350 διεθνή συνέδρια.
Διοικητικές θέσεις:
-
Αξιολογητής της ESHRE για την κλινική αριστεία των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγικής Ιατρικής)
-
Αξιολογητής της ESHRE για την πιστοποίηση των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση
-
Πρόεδρος της επιτροπής κλινικών βραβείων της ESHRE
-
Εκτελεστικό μέλος της MSRM ( Μεσογειακή Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής)
-
Συντονιστής της ομάδας SIG για το ενδομήτριο-RIF, ISIVF (Διεθνής Εταιρεία για την εξωσωματική γονιμοποίηση)
-
Παλαιότερο μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της ESHRE
-
Παλαιότερο Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ESHRE.
-
Παλαιότερο Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του EBCOG (European Board & College of Obstetrics and Gynaecology).
-
Προηγούμενος πρόεδρος του MSRM
-
Παλαιότερο Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής,. Έρευνα. (ESCI)
Ekaterina Gudkova
Υποψήφια διδάκτορας Βιολογίας
H Ekaterina Gudkova σπούδασε Βιολογία στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πήρε το μεταπτυχιακό της τίτλο από το ίδιο τμήμα με ειδίκευση στη Περιβαλλοντική Βιολογία.
Ήταν υπότροφη του The A.G Leventis Foundation. Είναι υποψήφια διδάκτορας του ίδιου Τμήματος.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην συνεξέλιξη του πυρηνικού με το μιτοχονδριακό DNA, στη μελέτη της ετεροπλασμίας του mtDNA και του αντικτύποού της στα φαινοτυπικά χαρακτηρίστηκα του οργανισμού.
Έχει συμμετάσχει σε TNA project “Nuclear transfer in zebrafish eggs” of the Project “AQUAEXCEL3 – Aquaculture infrastructures for Excellence in European fish research 3.0” και 6th SSRHR meeting “Controversies in human reprodaction”